تبلیغات
کشاورزی - مدیریت مصرف کلسیم در باغات سیب
کشاورزی
پنجشنبه 11 فروردین 1390

مدیریت مصرف کلسیم در باغات سیب

پنجشنبه 11 فروردین 1390

نوع مطلب :

 

مقدمه

یکی از مشکلات مهمی که امروزه در کشور ما وجود دارد ضایعات پس از برداشت محصولات کشاورزی بخصوص میوه ، سبزیها ، و استاندارد نبودن کیفیت آنهاست که باعث کاهش ارزش صادراتی و بازاریابی آنها شده است . علت اصلی این مشکلات به دو مورد کلی مربوط می گردد.

اول شرایط رشد و نمو گیاه ، و دوم شرایط نگهداری پس از برداشت محصول ، که این مورد نیز از شرایط رشد نمو قبل از برداشت تاثیر می گیرد. بنابراین لازم است که عوامل موثر در طول فصل رشد طوری تنظیم گردند که کیفیت و کمیت محصول ، مطلوب گردد. عوامل زیادی در رشد و نمو محصول دخالت دارند از جمله آب و هوا ، تغذیه گیاه، آبیاری، ژنوتیپ و غیره که از میان این عوامل تغذیه گیاه از اهمیت بسزایی برخوردار است و باید توجه بیشتری روی این مساله مبذول شود. تغذیه گیاه میتواند کمیت، کیفیت و طول مدت انبار داری محصولات را تحت تاثیر قرار دهد. مثلا اگر میوه سیب ، کمبود کلسیم داشته باشد به عوارضی مثل لکه تلخی مبتلا می گردد که علاوه بر اینکه کیفیت محصول پایین می آید ، از طول عمر انبار داری نیز کاسته میشود و یا اگر مواد غذایی کافی در اختیار گیاه موجود نباشد به هیچوجه آن گیاه نمی تواند در حد پتانسیل ژنتیکی خود رشد کند. شیوع عــــــــــوارض فیزیولوژیکی و طول مدت انبار داری با تغذیه گیاه تغییر

 می کند.

انستیتوی بهداشت آمریکا در تحقیقات اخیر خود میزان نیاز بدن به کلسیم را بالا اعلام کرد به طوری که افراد زیر 30 سال ( بجز کودکان و نوجوانان ) هر روز به 1000 میلی گرم و افراد بین 30 تا 50 به 1200 میلی گرم و بالای 50 سال به 1300 میلی گرم کلسیم نیاز دارند و می توانند آن را از راه خوردن لبنیات و مواد دیگر ویا قرص به دست آورند. این انستیتو کمبود کلسیم را عامل بسیاری از بیماریها خوانده است. زنان حامله و شیرده 5 تا 20 درصد بیشتر به کلسیم نیاز دارند. در میان عناصر غذایی ضروری ، کلسیم نقش اصلی را در کیفیت و طول مدت انبار داری ایفا می کند که در ذیل به اختصار توضیح داده میشود.

کلسیم

کلسیم به صورت کاتیون دو ظرفیتی (Ca2+   ) جذب گیاه می شود. این کار از محلول خاک و به وسیله تبادل تماسی انجام می گیرد. منشاء کلسیم خاکها ، به استثنای کلسیمی که به صورت آهک یا مواد کودی به خاک افزوده میشود در سنگها و کانیهای تشکیل دهنده خاک وجود دارد. کلسیم موجود در تعدادی از کانیها نظیر دولومیت ، کلسیت ، آپاتیت ، فلدسپارهای کلسیم و آمفیبولها وجود دارد و از طریق هوا دیدگی آزاد می شود.

علی رغم آنکه کلسیم یکی از فراوانترین عناصر پوسته زمین (6/3 درصد ) را تشکیل می دهد ولی متاسفانه حرکت بسیار بطیء و دشوار آن در درون گیاه مشکلاتی را برای کیفیت محصولات باغی زراعی ایجاد کرده است. مقدار کلسیم در خاکها تابع سنگ مادر ، اقلیم و بافت خاک است.

خاکهای نواحی مرطوب نظیر منطقه لا هیجان که از سنگهای آذرین تشکیل شده و دارای بافت سبک است با کمبود کلسیم مواجه بوده ، مصرف مواد آهکی در این خاکها توصیه می گردد. در نتیجه هوا دیدگی ، کانیهای محتوی کلسیم شکسته شده و کاتیون آزاد می شود.

·        مسیری که کلسیم در خاک طی میکند ( سرنوشت کلسیم ) به این شرح است:

_ مقداری از آن کاتیونها در نتیجه آبشوئی در مناطق مرطوب از خاک خارج می گردد.

_ قسمت دیگر جذب سطحی رسها و مواد آلی خاک گردیده ، به صورت تبادلی در فعل و انفعالات خاک شرکت می کند.

_ بخشی دیگر به وسیله موجودات ذره بینی و گیاهان جذب و جزء نسوج آنها در می آید.

_ در بعضی از مناطق به صورت لایه های متراکم کربنات کلسیم رسوب کرده از نفوذ و عبور ریشه درختان میوه جلوگیری می کند.

_ مقداری به صورت کانیهای ثانوی در خاک رسوب و بالاخره مقداری نیز به صورت املاح محلول در خاک که برای گیاه قابل استفاده است باقی می ماند.

تغذیه کلسیمی درختان بسیار  پیچیده است. میوه ها بیشتر از گل گیاه به کلسیم نیاز دارند. بنابراین کلسیم هم باید به وسیله گیاه جذب شود و هم به میوه ها منتقل گردد. برای انتقال کلسیم به طرف میوه به روشهای خاصی نیاز است که رعایت آنها از شدت عوارض فیزیولوژیکی می کاهد.

قسمتی از کلسیم در گیاه به عنوان ماده ساختمانی بشدت پیوند شده و قسمت دیگر در دیوار سلولها و سطح خارجی غشاء پلاسمایی به صورت قابل تبادل موجود است. نسبت بیشتری از کلسیم ممکن است در واکوئلها محصور شده باشد، در حالی که غلظت آن در سیتوزول خیلی پایین است و بدین علت کلسیم در آوند آبکشی و از طریق سیمپلاست نمی تواند حرکت کند. غلظت کلسیم در بعضی از گیاهان حتی اگر به 10 درصد وزن خشک برسد ، علائم مسمومیت تولید نمی کند نقش کلسیم در سیب و گلابی به خاطر نگهداری آنها به مدت طولانی و تاثیر روی کیفیت میوه ها زیاد است. کلسیم در سایر میوه ها نیز به خاطر نقش آن در رسیدن آنها ، مهم است . میوه هایی که مقدار کلسیم آنها بیشتر است قابلیت حمل و طول عمر انبار داری بیشتری را دارند و یکی از علل پایین بودن کیفیت میوه ها ، کمی کلسیم است.

عامل عمده نارساییها در میوه سیب ، کمبود کلسیم در میوه آن است. در زمان رسیدن میوه ، حرکت کلسیم محلول در آب از میوه به برگهای نزدیک مجاور به نارساییهای فیزیولوژیکی نسبت داده میشود. کلسیم کم در میوه ، سبب لکه تلخ می گردد ولی تعادل معدنی این بیماریها را کاهش داده ، غلظت کلسیم فعال تحت تاثیر عوامل متعدد دیگر قرار می گیرد. با کاهش کلسیم در میوه ها، تنفس شدیدتر شده، زمان رسیدن را به جلو می اندازد. در مقابل با افزایش کلسیم ، اثر محلول پاشی کلرور کلسیم، میزان تنفس کاهش و به دلیل کاهش مقدار اتیلن تولیدی ، زمان رسیدن میوه به تاخیر می افتد. با افزایش غلظت کلسیم ، از میزان تنفس میوه کاسته شد ، نهایتا مقدار اتیلن تشکیل شده کاهش می یابد و زمان رسیدن میوه به تاخیر می افتد در صورتی که در درختان شاهد این مساله بر عکس است.

  نقش کلسیم در بدن انسان

مقدار کلسیم در بدن انسان از مواد معدنی دیگر بیشتر است. کلسیم و فسفر برای داشتن استخوان بندی و دندانهای سالم ، با هم همکاری میکنند. برای سلامت عروق قلب ، کلسیم منیزیم با هم کار می کنند . تقریبا تمام کلسیم بدن در استخوانها و دندانها یافت میشود. بیست درصد کلسیم استخوانهای انسان بالغ هر سال مجددا جذب و دوباره سازی می شوند. نسبت کلسیم به فسفر بدن باید دو به یک باشد و مقدار مصرف روزانه توصیه شده آن برای بزرگسالان 800 تا 1200 میلی گرم در روز است. به نظر یکی از پزشکان همکار ، علت اصلی  میل به خواب در انسان بعد از مصرف ماست، وجود اسید لاکتیک کلسیم فراوان در ماست است که باعث آرامش اعصاب گردیده، در نهایت میل به استراحت و خواب را در انسان به دنبال دارد.

فرمهای مختلف کلسیم در گیاهان

بر خلاف سایر عناصر غذایی، قسمت بیشتری از کلسیم در دیواره های سلولی ( آپوپلاسم ) است. در میوه سیب ، 90 درصد کلسیم در پیوندهای میان دیواره های سلول متمرکز شده است. در اکثر نهاندانگان ، اکسالات کلسیم در واکوئلهای سلولهای بزرگ موجودند.

غلظت بالایی از کلسیم در تیغه میانی ، سطح خارجی غشاء پلاسمالما، شبکه آندوپلاسمی و واکوئلها دیده می شود . اکثر کلسیم محلول در آب در واکوئلها قرار دارند که با آنیونهای آلی مثل مالات یا آنیونهای معدنی مثل نیترات و کلر همراهند. در سیتوزول غلظت کلسیم خیلی پایین و تقریبا 1/0 الی 2/1 میکرو مول است. غلظت پایین کلسیم در سیتورول به علت نفوذ پذیری پایین غشاء پلاسمایی و زیادی آب آبیاری و مصرف بی رویه کودهای ازته است. چه در صورت زیادی مصرف کودهای ازته، جذب کلسیم در درختان میوه دچار مشکل شده، نهایتا مسائل و نارساییهای ناشی از کمبود کلسیم در میوه ها مطرح خواهد شد.

نقش کلسیم در گیاه

پایداری دیواره سلولی

باندهای کلسیم به صورت پکتات در تیغه های میانی برای استحکام دیواره های سلولی و بافت گیاهی ضروری است . تخریب پکتاتها وسیله آنزیم پلی گالا کتورنازها صورت می گیرد. زمانی که مقدار کلسیم به حد کافی وجود داشته باشد از تخریب آنها ممانعت می شود. در تایید این مطلب در بافتهایی که کمبود کلسیم دارند پلی گالاکتورنازها افزایش می یابد و علائم مشخص کمبود کلسیم مثل تجزیه دیواره سلولی و افتادن بافتهای گیاهی ( ریزش برگها ) دیده می شود. گیاهانی که برگهای آنها در طول فصل رشد، کلسیم بیشتری جذب می کنند و یا در شرایطی با شدت نور زیاد رشد می نمایند قسمت بیشتری از مواد پکتیکی به صورت پکتات کلسیم می باشد. در این صورت گیاه در مقابل تخریب دیواره سلولی برای جلوگیری از نفوذ قارچها و رسیدن میوه ، خیلی مهم است.

 توسعه سلول و فرآیندهای داخلی

اگر ریشه گیاه در محلول غذایی بدون کلسیم قرار گیرد ، رشد آن بعد از چند ساعت متوقف می شود.

کلسیم در تقسیم سلولی شرکت می کند اما توقف رشد ریشه در محلول غذایی عاری از کلسیم ، در اثر توقف توسعه سلول است. کلسیم در میان زنجیره های پکتیکی تیغه میانی قرار گرفته ، سبب سفتی دیواره سلولی می شود. از طرف دیگر برای رشد سلول بایستی دیواره سلولی نرم شود یعنی فرآیندی که در آن در اثر هورمون اکسین ، آپوپلاسم اسیدی شده کلسیم در دیواره سلولی جایگزین می شود که نتیجتا زنجیره های پکتیکی روی هم لغزیده، دیواره سلولی سختی خود را از دست می دهد. اکسین همچنین کانالهای کلسیم را در غشاء سیتوپلاسمی فعال می کند و به افزایش موقت کلسیم در سیتوزول منجر می شود که این عمل هم سنتز ماده پیش ساز دیواره سلول را در سیتوزول و تراوش آنرا به آپوپلاسم تحریک می کند . در تایید این مطلب ، بیان این نکته لازم است که رشد لوله گرده به وجود کلسیم بستگی دارد و جهت رشد آن نیز یک فرایند شیمی تروپیسم است که با غلظت خارجی کلسیم، کنترل می شود.

رشد لوله گرده، با ترشح مواد دیواره سلولی از سیتوزول به آپوپلاسم، در نوک لوله گرده شروع می شود. رشد طولی شاخه ها مثلا در کلئوپتیل که رشد آن با توسعه لایه های اپیدرمی مشخص می باشد نه تنها نشان دهنده عمل اکسین می باشد بلکه غلظت کلسیم بمراتب بیشتر از سایر بافتها است.تشکیل کالوز، ترکیب وزیکولها با غشاء سیتوپلاسمی و تحریک فعالیت آلفا آمیلاز در جوانه زدن بذرهای غلات از اعمال دیگر کلسیم است. گیاه در پاسخ به جراحاتی مثل صدمات مکانیکی یا آلودگی ، کالوز تولید می کند و محل زخم توسط همین ماده مسدود می گردد.

پایداری غشاهای سلولی

کلسیم با پیوند دادن فسفاتها و گروههای کربوکسیلات ، فسفولیپیدها و پروتئینهای سطح غشاء سلولی سبب پایداری آن می شود. برای اینکه غشاء سیتوپلاسمی وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد بایستی کلسیم در محیط باشد در غیر این صورت جذب انتخابی آن مختل می شود. کلسیم صدمات ناشی از تنشهای سرما زدگی را کاهش می دهد. مثلا هنگام ذوب شدن بافتهای یخ زده در پیاز ،انتشار به خارج موادی با وزن مولکولی پایین (مخصوصا پتاسیم ) افزایش می یابد. در جریان این انتشار ، کلسیم باند شده به غشاء سیتوپلاسمی نیز جایگزین شده ،به افزایش نفوذ پذیری غشاء منجر می گردد و در نتیجه مواد محلول به خارج سلول منتشر می شود . بر این اساس افزایش غلظت کلسیم در محیط خارجی سلول جریان مواد محلول به خارج سلول و صدمات انجماد را کاهش می دهد . تخریب غشاهای سالم سبب افزایش سرعت تنفس می گردد و تیمارهای کلسیم می توانند سرعت تنفس را کاهش دهند. بنابراین در برگها تخریب پروتئین وکلروفیل با افزودن سیتوکنین یا کلسیم کاهش می یابد.

 تعادل کاتیون -  آنیون و تنظیم اسمزی

در سلولهای برگی که واکوئل درشت تری دارند، مقدار بیشتری از کلسیم در واکوئلها جمع شده تا بار الکتریکی آنیونهای آلی و معدنی را در آنجا خنثی و تعادل الکتریکی را ایجاد کند. تشکیل اکسالات کلسیم در واکوئلها برای تنظیم اسمز سلول مهم است. تجمع کلسیم در واکوئل سبب خنثی شدن نیترات موجود در واکوئل شده، در نتیجه از فشار اسمزی حاصل از نیتراتهادر واکوئل کاسته میشود. امروزه باز و بسته شدن روزنه ها را نیز مربوط به تغییر کلسیم می دانند یعنی تغییر در مقدار کلسیم سیتوزول ، باعث انتقال پتاسیم به سلولهای نگهبان می گردد و در نتیجه روزنه ها باز می شوند.

علت کمبود کلسیم

زمانی که صحبت از عوارض فیزیولوژیکی ناشی از کلسیم میشود اکثرا این سوال پیش می آید که چرا  با وجود کلسیم کافی در خاک ، گیاه دچار کمبود کلسیم می شود و یا چرا قسمتهای رویشی گیاه مثل شاخه و برگ، کمبود کلسیم را نشان نمی دهند ، ولی میوه ها عوارض ناشی از کلسیم را نشان می دهند. عناصر غذایی به دو طریق می توانند به یک اندام مثل برگ یا میوه وارد بشوند. ورود این عناصر می توانند یا از طریق آوند های چوبی و یا از طریق آوند های آبکشی صورت گیرد. بعضی از عناصر مثل پتاسیم در آوند چوبی و یا آوند آبکشی به راحتی می توانند حرکت کنند و به اندامهای مورد نظر برسند ولی بعضی از مواد غذایی مثل کلسیم به علت تثبیت در واکوئل و غشاء سیتوپلاسمی از طریق آوند آبکشی نمی توانند به میوه برسند و باید از طریق آوند چوبی به اندام مورد نظر حرکت کنند. بدین علت است که مراحل رشد گیاه در آوند های چوبی بیشتر از آوند های آبکشی است. در گیاهان دو لپّه ای که ظرفیت تبادل کاتیونی آنها درآپوپلاسم بالا است به منظور تامین کلسیم مورد نیاز نقاط رشد مثل میوه و جوانه انتهایی ،   حجم زیادی از جریان شیره خام به این اندامها لازم است. بادام زمینی و سیب زمینی از این مساله مستثنی اند . چون میوه بادام زمینی و غده سیب زمینی خودشان در داخل خاک قرار دارند و مستقیما می توانند کلسیم رااز خاک جذب کنند. نوک شاخه ها ، برگهای جوان ، مخصوصا برگهایی که با سایر برگها احاطه شده اند و میوه های گوشتی مثل سیب چون شدت تعرق پایینی دارند مقدار یا حجم جریان شیره خام به این اندامها کمتر است و کمبودهای کلسیمی که عوارض ناشی از کمبود کلسیمی خوانده می شوند مثل نوک سوختگی برگ در کاهو، پوسیدگی گلگاه در هندوانه ، گوجه فرنگی و فلفل ، لکه تلخی در سیب  لکه چوب پنبه ای و لهیدگی اکثرا در خاکهای آ هکی ایران دیده می شود. برای افزایش مقدار کلسیم برگهای در حال رشد یا میوه ها ، بالا بردن سرعت تعرق میوه موثرتر از اضافه کردن کلسیم در محیط ریشه یا حتی در کل گیاه است.

 

تجمع کلسیم در برگها و میوه ها

تجمع کلسیم در برگهای درختان میوه در طول فصل رشد ادامه دارد ، زیرا کلسیم از طریق تعرق به برگها میرسد و جذب آب توسط تعرق در طول فصل ادامه دارد. مقدار کلسیم در برگهای پیر بین 8/0 الی یک درصد وزن خشک است که این مقادیر برای فعالیتهای متابولیکی کافی است . در شرایطی که غلظت کلسیم برگ بیشتر از 8/1% وزن خشک باشد احتمال افزایش کلسیم در میوه وجود دارد. زمان نمونه برداری برای اندازه گیری کلسیم  موقعی است که تغییرات مقدار کلسیم ثابت بماند و همین مساله توسط محققان زیادی نیز گزارش شده است. تجمع کلسیم در میوه تنها در مرحله اول رشد انجام می گیرد و سپس کلسیم آن ثابت می ماند با این حال به خاطر رشد مداوم میوه ، غلظت کلسیم با توجه به سرعت رشد نهایی  میوه کاهش می یابد.

عواملی که تجمع کلسیم را در میوه تحت تاثیر قرار میدهند عبارتند از سرعت رشد میوه، سرعت رشد شاخه، تشکیل میوه، مقدار بر ، منیزیم و روی ، تنک کردن، رطوبت کافی در خاک، مقدار آبیاری، مقدار ازت کل ، سرعت فتو سنتز و وجود یون آمونیوم.

میوه های درشت که سرعت کاهش کلسیم در آنها زیاد است، خاصیت انبار داری ضعیفی دارند بر عکس ، میوه های ریز ، کلسیم بالایی داشته ، مدت زمان طولانی تری انبار داری می شوند. منحنی جذب کلسیم به دو مرحله عمده تقسیم می شود مرحله اول جذب سریع کلسیم است که چهار تا شش هفته پس از اتمام گل ادامه دارد. در مرحله دوم جذب کلسیم محدودتر شده و رشد میوه سریعتر و در نتیجه غلظت کلسیم کمتر می شود.

بنابراین در طول مرحله اول باید تمام اقدامات لازم را برای افزایش کلسیم انجام داد و در طول مرحله دوم از رشد سریع میوه و کاهش کلسیم جلوگیری کرد.

عواملی که در جذب کلسیم تاثیر دارند عبارتند از یون آمونیوم در اطراف ریشه که با جذب کلسیم رقابت می کند، یون منیزیم که با انتقال کلسیم رقابت میکند ، رشد سریع شاخه ها که سبب انتقال کلسیم به نقاط رشد می شوند، یون بر که نقش آن کاملا مشخص نشده است و احتمالا نسبت هورمون اکسین را در شاخه و ریشه تغییر میدهد، و رطوبت کافی در منطقه ریشه که انتقال کلسیم را در داخل آوند های چوبی و به طرف میوه ها تسهیل می دهد. هرسهای شدید زمستانه سرعت رشد سر شاخه ها را افزایش داده و میوه هایی با اندازه درشت را به وجود می آورد که خود عاملی برای کاهش مقدار کلسیم در میوه است. مصرف زیاد کودهای ازته بخصوص کودهای آمونیومی ، عوارض فیزیولوژی کمبود کلسیم را تشدید می کنند. مصرف کودهای ازته زیاد و هرس شدید تاثیر مضاعفی روی کمبود کلسیم دارند . برای تنظیم غلظت کلسیم در مرحله دوم رشد میوه ، باید از تمام کارهایی که سبب رشد بیش از اندازه میوه می شوند دوری کرد. این کارها عبارتند از تنک بیش از اندازه، هرس شدید، آبیاری مکرر و زیاد در طول مرحله قبل از برداشت.

غلظت بالای ازت تاثیر زیادی در شیوع عوارض کمبود کلسیم دارد . نسبت ازت به کلسیم در وزن خشک میوه سیب ما بین10 تا 30 می باشد . زمانی که این نسبت 10 است تقریبا هیچ عارضه ای دیده نمی شود ولی وقتی این نسبت 30 باشد عوارض فیزیولوژی دیده می شود. بین ازت برگ و میوه ارتباط وجود دارد. برای جلوگیری از بروز بعضی عوارض فیزیولوژی غلظت ازت نباید از حدی بیشتر باشد. غلظت بالای منیزیم نیز سبب کاهش کلسیم می شود . چنین گزارش شده اگر درصد ازت در برگهای سیب از سه درصد تجاوز نماید به ازای هر دو دهم افزایش درصد ازت برگها ، از خاصیت رنگ پذیری سیب پنج درصد کاسته می شود.

ضرورت کاربرد کلرور  کلسیم برای جلوگیری از بروز عوارض فیزیولوژیک ناشی از کمبود کلسیم

 لکه تلخی موضعی

این عارضه در اثر کمبود کلسیم به وجود می آید که عواملی از جمله مصرف بیش از نیاز کودهای ازته  ، نسبت بالای برگ به میوه ها ، تنک زیاد یا محصول کمتر ، گرده افشانی ضعیف و تناوب بازدهی این عارضه را تشدید می کند. هنگامی که محصول کمتر باشد و ازت زیاد مصرف شده باشد رشد شاخه ها تا اواخر تابستان ادامه می یابد در نتیجه درخت دارای برگهای بزرگ شده ، شاخه برگ زیادی را تولید می کند. در چنین حالتی شاخه و برگها که سطح تعرق بالایی دارند مواد معدنی شیره خام از جمله کلسیم را به طرف خود می کشند و کلسیم کمتری به داخل میوه ها میرود در نتیجه کمبود کلسیم ، گروهی از سلولهای اپیدرمی و زیر آن در نزدیک گلگاه متلاشی شده ، تبدیل به لکه های نکروتیک می شوند . این لکه های نکروتیک روی میوه ها در انبار زمانی که میوه ها روی درخت باشد و یا در طول حمل نقل دیده می شوند. کنترل شیمیایی لکه تلخی با محلول پاشی کلرور کلسیم با غلظت 5 الی 10 در هزار بعلاوه یک ماده مویان مثل سیتووت در طول فصل رشد می باشد توجه داشته باشید که pH محلول کلرور کلسیم به هفت کاهش داده می شود که این کار را می توان با افزودن مخلوط سولفات مس ،سولفات روی ، اسید بوریک کاهش داد و یا پس از برداشت ، میوه ها را در کلرور کلسیم چهار درصد غوطه ور کرد. بدیهی است با مصرف کودهای محتوی عناصر کم مصرف به همراه پوشش کلرور کلسیم ، علاوه بر رفع کمبودهای احتمالی به بهبود کیفی میوه ها نیز کمک موثری خواهد شد. روشهای باغبانی برای کنترل آن عبارتند از جلوگیری از مصرف زیاد کودهای ازته ، تنظیم آبیاری و جلوگیری از استرسهای خشکی . این بدین معنی نیست که بیش از اندازه آبیاری کنیم در این صورت عارضه شدیدتر می شود بلکه حفظ همیشگی رطوبت در حد ظرفیت زراعی ، جلوگیری از هرسهای شدید زمستانه و جلوگیری از تنک بیش از اندازه مورد نظر است . به طور کلی کلسیم یکی از عناصر مورد نیاز برای گیاهان بخصوص برای محصولات باغی بوده و کمبود تحرک آن در درختان میوه باعث کمبود این عنصر در میوه ها و ظهور عوارض فیزیولوژیکی و تغذیه ای در میوه ها می شود . بیماریهای لکه تلخی و آبگزیدگی از مهمترین عوارض کمبود این عنصر در میوه ها است

لکه چوب پنبه ای

کلسیم در چرخه تقسیم سلول نیز شرکت می کند. سیبهایی که کمبود کلسیم دارند تقریبا یک ماه پس از تقسیم طبیعی ، سلولهای سالم بزرگ متحمل تمایز مجدد شده، هسته های آنها بدون تقسیم سیتوپلاسم ، تقسیم می شوند. در نتیجه یک ناهنجاری تکثیر درون سلولی به وجود میآید. سلولهای به وجود آمده ، داخل سلول اولیه باقی می ماند و در نهایت دیواره سلول اولیه شکسته می شود. این عارضه بنام لکه چوب پنبه ای معروف است. محلول پاشی کلرور سدیم در طول فصل رشد به مقدار 5 الی 10 در هزار از بروز این عارضه جلوگیری می کند. ظاهر این عارضه به صورت لکه های قهوه ای رنگ و سخت ، روی میوه نمایان است. این عارضه بیشتر در گلابی دیده می شود.

 پوسیدگی گلگاه

این عارضه در هندوانه ، گوجه فرنگی ، فلفل و حتی هلو دیده می شود. علت اصلی آن کمبود کلسیم و عواملی مثل تنشهای رطوبتی، شوری خاک ، شرایط آب هوایی ، رشد سریع و غیره است که انتقال کلسیم را به میوه ها مختل می کنند. این عارضه را می توان با اعمال صحیح روشهای زراعی کاهش داد، ولی در مواردی مثل شوری خاک یا عوامل آب و هوایی که امکان تغییر آنها وجود ندارد بایستی با محلول پاشی کلرور کلسیم یا نیترات کلسیم با مقادیر پنج در هزار کاهش داد. بدیهی است به همراه کلرور کلسیم ، از کودهای حاوی عنصر کم مصرف نیز می توان تومان برای رفع کمبودهای احتمالی و بهبود کیفی میوه ها بهره جست.

لهیدگی و سفتی میوه

عارضه لهیدگی که در بعضی از ارقام سیب قرمز لبنانی و اسپارتان بیشتر دیده میشود ،با محلول پاشی کلرور کلسیم قابل انتقال است در این مورد تحقیقات زیادی صورت گرفته است . لونی گزارش داد که محلول پاشی 5/2 یا پنج درصد کلرور کلسیم 14 روز قبل از برداشت ، این عارضه را به شدت کاهش می دهد . ویلز و اسکات نشان دادند که کلسیم و باریم سبب کاهش این عارضه شده در مقابل پتاسیم ، آهن و مس آن را افزایش میدهد . توماس و دراک گزارش دادند که محلول پاشی سیب گلابی با کلرور کلسیم سبب افزایش سفتی و کاهش لکه چوب پنبه ای در سیب و گلابی می شود . در سیبهای رد دلیشز و گلدن دلیشز که با کلرور کلسیم محلول پاشی شده بودند عوارض فیزیولوژیکی مثل کله تلخی ، لهیدگی ، اسکالد بشدت کاهش یافت . صدیقی و بانگرس گزارش دادند که محلول پاشی درختان سیب گلدن دلیشز با کلرور کلسیم 12 در هزار سیب افزایش سفتی آنها شده است  و آنها نتیجه گرفتند که سفتی سیب در سیبهای محلول پاشی شده با شاهد در زمان برداشت یکسان بود ولی آنهایی که با کلرور کلسیم محلول پاشی شده بودند سفتی خود را در طول انبار داری حفظ کردند . همان طوری که دیده می شود محلول پاشی کلرور کلسیم در سفتی میوه موثر است  بنابراین برای جلوگیری از بروز عواملی مثل لهیدگی و حفظ سفتی بافت میوه ها ، مقدار 5 تا 10 در هزار کلرور کلسیم بعلاوه یک ماده مویان مثل یستووت به مقدار 5/2 در هزار در دو نوبت محلول پاشی باید اجباری اعلام گردد. نوبت اول حد اکثر چهار هفته پس از تمام گل و محلول پاشی دومی 14 روز پس از نوبت اول و یا 14 روز قبل از برداشت میوه صورت بگیرد .

 

طول عمر انبار داری و پیری

تزو تزوکو و برانیس گزارش نمودند که مصرف کلرور کلسیم 21 روز قبل از برداشت به مقدار پنج در هزار در میوه زرد آلو سبب افزایش سفتی بافت میوه ، کاهش تولید اتیلن و تنفس گیاه گردیده که در نتیجه پیری میوه به تعویق افتاد . اندرسن وکمپل نشان دادند کلرور کلسیم پیری و از دست دادن رطوبت را در میوه های آلبا لو به تاخیر می انداخت . نتایج حاصل نشان داد که به  طور کلی ، کلسیم کیفیت میوه ها را افزایش می دهد و محلول پاشی آن برای گلهای بریده ( پس از چیدن ) طول عمر آنها را افزایش می دهد .

 

  

 

 




canadian pharmacy viagra
سه شنبه 23 مرداد 1397 10:35 ق.ظ

Excellent forum posts. Kudos.
rx sildenafil best buy for viagra pharmacy order online buy viagra for men cheap viagra with prescription viagra for sale viagra alternatives viagra buy uk buy real viagra where to buy generic viagra
Generic cialis
دوشنبه 7 خرداد 1397 05:54 ب.ظ

Nicely put, Kudos!
cialis soft tabs for sale cheap cialis cialis name brand cheap cialis generika 40 mg cialis what if i take side effects for cialis cialis authentique suisse cialis 20 mg effectiveness achat cialis en itali cialis dosage amounts
Online viagra
چهارشنبه 5 اردیبهشت 1397 10:33 ق.ظ

Amazing content. Appreciate it!
sildenafil citrate tablets buying viagra online australia where can i buy sildenafil online buy herbal viagra generic viagra uk buy viagra india viagra to buy online buy viagra super active online cheap viagra with prescription buy sildenafil online uk
Generic cialis
یکشنبه 5 فروردین 1397 01:45 ق.ظ

Effectively spoken really! !
cialis online holland buying cialis on internet achat cialis en itali cheap cialis only now cialis for sale in us costo in farmacia cialis cuanto cuesta cialis yaho viagra vs cialis vs levitra when can i take another cialis cialis generico online
Cialis generic
پنجشنبه 2 فروردین 1397 10:05 ب.ظ

This is nicely expressed! .
cialis preise schweiz side effects for cialis il cialis quanto costa cialis with 2 days delivery deutschland cialis online enter site natural cialis cialis arginine interactio cialis en 24 hora cialis cost cialis ahumada
cam4 token hack v3.0
دوشنبه 6 آذر 1396 06:36 ب.ظ
سلام به همه، اولین بازدید من در این صفحه وب است
و مقاله واقعا به نفع من سودمند است، همچنان ادامه دارد
مقالات یا بررسی
std testing price
پنجشنبه 18 آبان 1396 01:33 ق.ظ
من چند چیز خوب را اینجا خوانده ام. قطعا ارزش گذاری نشانه گذاری
برای بازبینی من تعجب می کنم که چقدر تلاش می کنید تا به آن بپردازم
این نوع وب سایت فوقالعادهای را ایجاد کنید.
std testing price
شنبه 13 آبان 1396 06:10 ب.ظ
وبلاگ خوبیه که اینجا پیدا کردم.. مشکل پیدا کردن
نوشتن با کیفیت بالا مثل امروزه. من واقعا از افرادی مثل شما قدردانی میکنم
مراقب باش!!
Can stretching help you grow taller?
شنبه 1 مهر 1396 03:43 ب.ظ
I used to be able to find good information from your blog
posts.
How long does it take to recover from Achilles injury?
یکشنبه 15 مرداد 1396 04:30 ب.ظ
For most recent information you have to visit the web
and on the web I found this web site as a most excellent web page
for most up-to-date updates.
Aida
دوشنبه 9 مرداد 1396 09:23 ب.ظ
I am really inspired with your writing talents as neatly as
with the structure for your weblog. Is that this
a paid topic or did you customize it your self? Either way stay up the
excellent quality writing, it is uncommon to peer a nice blog like this one nowadays..
foot pain gout
جمعه 9 تیر 1396 07:24 ق.ظ
These are truly enormous ideas in regarding blogging.
You have touched some nice things here. Any way keep up wrinting.
how to stop a foot pain
چهارشنبه 7 تیر 1396 11:27 ق.ظ
Stunning quest there. What happened after?
Thanks!
Yvonne
دوشنبه 25 اردیبهشت 1396 11:45 ق.ظ
If some one wants expert view on the topic of blogging then i advise him/her to go to see this blog, Keep up the pleasant job.
isadorayouse.hatenablog.com
پنجشنبه 21 اردیبهشت 1396 12:40 ق.ظ
Hi there, You've done an incredible job. I'll certainly digg it and in my view suggest
to my friends. I am sure they will be benefited from this website.
خلج
جمعه 1 مهر 1390 05:20 ب.ظ
لطفا منابع مورد استفاده را هم ببیاورید
با تشکر
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر